Право на "конституційну скаргу" передбачили в Основному Законі, але порядку розгляду немає, що наразі робить це право нікчемним


Практично, зробити неможливо, але в теорії, з 30.09.2016 кожен, хто вважає, що національний суд України в своєму остаточному рішенні застосував закон України, який суперечить Конституції, може звернутися із оскарженням такого закону до Конституційного суду України.


Конституційний суд України у своєму офіційному зверненні зазначив, що до внесення змін в Закон України "Про конституційний суд України" процедура та порядок розгляду надісланих на його адресу конституційних скарг не передбачені, а отже такі конституційні скарги до вирішення "процедурних питань" шляхом внесення змін до закону Верховною радою України розглядатися не будуть.


Одним із ризиків надіслання конституційних скарг наразі Конституційний суд назвав те що скарги звичайно ж будуть зареєстровані секретаріатом, але після прийняття "процедурного" закону, такі конституційні скарги можуть виявитися неприйнятними за змістом або формою.
За відомостями Конституційного суду України, станом на 23.11.2016 до Конституційного суду України направлено 23 конституційні скарги, серед яких зокрема скарги, які стосуються питань обмежень заробітних плат, пенсійних питань, кримінально-процесуального законодавства в частині надання дозволу на затримання, питань у виконавчому провадженні, тощо.

При цьому, голова Конституційного суду України Ю.С. Баулін зазначив, що КС планує отримувати близько 7 тисяч конституційних скарг щорічно.

Один із суддів Конституційного суду України С. Шевчук влучно та красномовно висловився, щодо цього нового інституту:
"В конституційній державі функцію обмеження державної влади виконують конституційні права людини. У Конституційного Суду вища юридична сила цих справ. Певний перелік прав співпадає з Європейською конвенцією.

Я завжди дивувався, чому ми ганяємо громадян у Страсбург, якщо питання можна вирішити в Україні. Ідея конституційної скарги стосується не тільки розвантаження Страсбурга. У нас завдання трохи інше — захистити конституційні права людини. Якщо ми це зробимо ефективно — відпаде потреба звертатися до Страсбурга.

Конституційна скарга — це право особи звернутися до Конституційного Суду, якщо її права порушено. Скарга забезпечує прямий доступ до Конституційного Суду".


Підсумовуючи.
Ініціатива щодо впровадження інституту конституційної скарги сильна та правильна за напрямком свого задуму та намірів, однак положення оновленої Конституції щодо конституційної скарги буде залишатися лише "декларацією" доки не прийнято новий Закон України "Про Конституційний суд України".
"Несправедливий закон не є законом", -
один із найвідоміших висловів природного права, висловлений Фомою Аквінським.

Сподіваємось, що у найближчий час Верховна рада України ухвалить оновлений закон "Про Конституційний суд України" та 
кожен, хто став об'єктом застосування судом щодо нього Закону України, який суперечить Конституції (інакше кажучи - став об'єктом застосування щодо нього несправедливого закону), отримає додатковий захист та гарантії від подібних дій через Конституційний суд країни, що єдиний у всій країні має конституційну юрисдикцію та може визнати "неконституційним" закон або підзаконний нормативний акт, на підставі якого було вирішено долю особи.










Коментарі